Gotowanie

Placuszki babci Zosi z pełnoziarnistej mąki 

 Proszę nie mylić z pancakami, placuszki babci Zosi są dużo lepsze i zdrowsze. Potrzebujesz tylko 3 składników do ich wykonania :). Też byłam ździwiona że tylko z 3 składników są zrobione. 
– bez proszku do pieczenia

– bez sody

 Babcia często je robi dla Miłka swojego prawnuczka. A my z mężem przy okazji 😉 kosztujemy. Miłek mówi że te placuszki będą mu się już zawsze kojarzyć z ukochaną prababcią. Jednak smaki, zapachy zostają na zawsze w naszej głowie i kojarzymy je z konkretnymi osobami. 

Powróćmy do przepisu 🙂

Potrzebujesz : 

  • 1 jajko
  • 1 serek waniliowy 200g ( nie danio ) tylko z naszych polskich mleczarni.
  • 5 łyżek mąki peszennej 
  • odrobina oleju do smażenia.

    Przygotowanie :

    Jajko wbijamy do miski, dodajemy cały serek i dokładnie mieszamy widelcem do połączenia składników. Potem dodajemy po łyżce mąki za każdym razem mieszając, aby nam grudki nie powstały. Masa ma być gęściejsza niż na naleśniki. Rozgrzewamy patelnie i łyżką nakładamy masę. Placuszki smażymy na średnim ogniu/mocy z jednej strony aż będą zarumienione po czym przekładamy na drugą stronę. Dodatkiem do placuszków mogą być owoce, konfitury, bita śmietana, jogurt naturalny 🙂 

    Idealnie sprawdząją się jako deser i śniadanie.

    Smacznego :),  odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa 

    https://www.facebook.com/zwyklamatka/

    32 myśli na temat “Placuszki babci Zosi z pełnoziarnistej mąki 

    1. Genialnie krótki przepis! 🙂 Chętnie wypróbuję przy następnej ochocie na placki. 🙂
      Zastanawiam się, dlaczego napisałaś, że nie danio, a z naszych polskich mleczarni? Jeśli chodzi o skład, to radziłabym czytać wszystkie. To, że z polskich mleczarni nie znaczy od razu, że dobre. Wiele serków ma fatalne składy niestety

      Polubione przez 1 osoba

    Dodaj odpowiedź do Jazwyklamatkaa Anuluj pisanie odpowiedzi