Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto:
-szybkie,
-łatwe,
-cudownie pasujące do świątecznego klimatu,
-pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami.
ZAPRASZAM
SKŁADNIKI CIASTO :
- 4 jajka
- olej 225 ml
- mąka peszenna 200 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- odrobina imbiru mielonego
- cukier drobny 210 g
- starta marchew 3 sztuki średniej wielkości
- orzechy włoskie /słonecznik 150g
- kawa zbożowa 80 g
- masło 1 łyżka (dosmarowania blachy)
- ułka tarta do obsypania blachy
- cukier puder do posypania
KARMELIZIWANE JABŁKA :
- jabłka kwaśne 3 szt
- 1 łyżka masła/masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- serek mascarpone 250 g
- chili pieprz cayenne szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki), olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie/słonecznik, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA :
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki miódu, łyżkę masła. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w cząstki , doprawiamy odrobiną cynamonu i pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut. Odstawiamy do wystygnięcia.
DEKORACJA:
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone (delikatnie rozsmarowujemy, ja nie użyłam całego serka), na nim karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).
Ciasto rozpływa się w ustach…
JEST przyjemnie wilgotne.
Odwiedź mnie również na Facebooku
Ja Zwykła Matkaa
wow! Świetny przepis! Taki na bogato, będę musiała zrobić:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szybkie, łatwe i pachnące cynamonem i imbirem czyli to co lubię ;)o
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Najbardziej przemawiają do mnie te karmelizowane jabłka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
muszę spróbować bo wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze nie robilam i nie jadłam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Śmiało zachęcam, jest proste i pyszne.
PolubieniePolubienie
Świetna inspiracja. Właśnie wróciłam ze sklepu z workiem marchwi i natrafiłam na Twój wpis. Przeznaczenie 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ojej, jakie rewelacyjny przepis! Jak czas pozwoli wypróbuję przepis.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Moja bratowa zawsze robi, ja choc uwielbiam nie potrfię. Ale przepis wydaje się mega prostu więc na pewno spróbuję.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mhm…mniam mniam. Robię często ciasto marchewkowe. Wcześniej dawałam orzechy, teraz odsączam marchew. Ale słonecznik? To musi być pyszne. I jeszcze kawa. Na pewno zrobię 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Znam podobne ciasto ale w wersji bezglutenowej. Nigdy nie pomyślałam aby dodać kawy zbożowej, też można znaleźć bezglutenową:) i ten słonecznik który uwielbiam. Potem tylko kwestia ozdoby, i tu hulaj dusz! Karmelizowane jabłka są the best!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda obłędnie! Muszę spróbować je upiec. Może na Sylwestra 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super! Piękne ciasto i bardzo fajny przepis. A wiesz, że ciasto marchewkowe miało w XIX wieku zastępować świąteczny piernik i jest elementem kuchni regionu łódzkiego? Ja byłem zdziwiony 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O Matko! Zwykła – Niezwykła – trzeba bedzie zrobic to ciacho!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zachęcajaca alternatywa dla mojego przepisu.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wygląda super! robię podobne ciasto marchewkowe, ale w wersji wegańskiej – bez mascarpone.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kochana gdzie Ty się podziewałaś?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Brak czasu, a może inaczej – brak organizacji ::
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Już miałam pisać kiedyś do Ciebie, bo się martwiłam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję za pamięć 🙂 ja już planuję kolejne posty na 2018 rok, miejmy nadzieję, że tym razem uda się prowadzić regularnie 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a w takiej wersji na pewno by mi smakowało 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
takiej wersji jeszcze nie widziałam – przekonałaś mnie!
PolubieniePolubienie
Pycha! Uwielbiam ciasto marchewkowe! 🙂
PolubieniePolubienie
Z dodatkiem kawy jeszcze nie jadłam! Zapowiada się smakowicie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ale cudowności 🙂 jesli chodzi i ciasta to uwielbiam wszystkie w każdej wersji 🙂 wiec mnie kupiłaś
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Koniecznie muszę wypróbować przepis 😉 Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego 😀
PolubieniePolubienie
Ja robię marchewkowke muffinki o aromatach piernikowych (dodają cynamon, imbir, kardamon i gożdziki). Nigdy nie dodawałam orzechów, ale to jest świetny pomysł!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Twój przepis też brzmi bardzo 🙂 pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
W świątecznym wydaniu jeszcze nie znałam 🙂 Ale ciasto marchewkowe uwielbiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam jest przepyszne.
PolubieniePolubienie
Robiłam uż muffinki marchewkowe i ciasto ale w zupełnie innej wersji. Tuta widzę ziarna słonecznika. Ciekawa jestem smaku Twojego ciasta. Oczywiście udostępniam i wypróbuję w wolnej chwili 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świetny pomysł połączenie marchewki i jabłuszek karmelizowanych. Zapewne ciasto smakuje wybornie. Na zdjęciach prezentuje się świetnie, ale w rzeczywistości pewnie jeszcze lepiej 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam ciasto marchewkowe, niezależnie od okazji 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jest pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Zawsze mnie interesowało jak smakuje ciasto marchewkowe, ale nigdy nie robiłam…
PolubieniePolubienie
Chętnie wypróbuję, wilgotne ciasta są najlepsze 🙂
PolubieniePolubienie
Muszę w końcu się skusić na zrobienie ciasta marchewkowego
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam mój przepis 🙂 jest pyszne.
PolubieniePolubienie
Super prosty przepis😀 uwielbiam ciasto marchewkowe😀 a te jabłka karmelizowane muszą być przepyszne😀
PolubieniePolubienie
Jedno z moich ulubionych ciast, więc na pewno spróbuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mmm pycha! Chyba sobie takie machnę w tygodniu bo uwielbiam ciasto marchewkowe.
PolubieniePolubione przez 1 osoba