Gotowanie

Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne.

Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto:
-szybkie,

-łatwe,

-cudownie pasujące do świątecznego klimatu,

-pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami.

ZAPRASZAM

SKŁADNIKI CIASTO :

  • 4 jajka
  • olej 225 ml
  • mąka peszenna 200 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • odrobina imbiru mielonego
  • cukier drobny 210 g
  • starta marchew 3 sztuki średniej wielkości
  • orzechy włoskie /słonecznik 150g
  • kawa zbożowa 80 g
  • masło 1 łyżka (dosmarowania blachy)
  • ułka tarta do obsypania blachy
  • cukier puder do posypania 

KARMELIZIWANE JABŁKA :

  • jabłka kwaśne 3 szt
  • 1 łyżka masła/masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • serek mascarpone 250 g
  • chili pieprz cayenne szczypta



PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki), olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie/słonecznik, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA :

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki miódu, łyżkę masła. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w cząstki , doprawiamy odrobiną cynamonu i pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut. Odstawiamy do wystygnięcia.
DEKORACJA:

Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone (delikatnie rozsmarowujemy, ja nie użyłam całego serka), na nim karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).

Ciasto rozpływa się w ustach… 

JEST przyjemnie wilgotne.


Odwiedź mnie również na Facebooku

 Ja Zwykła Matkaa 

https://www.facebook.com/jazwyklamatkaa/

Reklamy

41 myśli na temat “Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne.

  1. Super! Piękne ciasto i bardzo fajny przepis. A wiesz, że ciasto marchewkowe miało w XIX wieku zastępować świąteczny piernik i jest elementem kuchni regionu łódzkiego? Ja byłem zdziwiony 😀

    Polubione przez 1 osoba

      1. Dziękuję za pamięć 🙂 ja już planuję kolejne posty na 2018 rok, miejmy nadzieję, że tym razem uda się prowadzić regularnie 🙂

        Polubienie

  2. Robiłam uż muffinki marchewkowe i ciasto ale w zupełnie innej wersji. Tuta widzę ziarna słonecznika. Ciekawa jestem smaku Twojego ciasta. Oczywiście udostępniam i wypróbuję w wolnej chwili 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s