Uwielbiamy pomidorową w wersji klasycznej, już nie pamiętam kiedy robiłam zupę krem z pomidorów…. Pomyślałam, najwyższy czas sobie przypomnieć. Po pomidory i cukinię udałam się na pobliski bazerek, do mojej ulubionej pani Gosi. W tej chwili jest sezon na cukinię, wpadłam na pomysł że podam ją w formie makaronu do zupy. Zawsze to jakieś urozmaicenie od klasycznej „krajanki”. Ten krem nie należy do skomplikowanych dań, zresztą jak wszystkie tego typu zupy. Uważam że w kuchni im prościej tym smaczniej i ta myśl przeważnie się sprawdza. Ten przepis jest dla wegetarian i wegan, gdyż wywar do zupy jest z warzyw i ziół 🙂
Inspirację czerpałam od Agaty z http://wegedroga.pl Polecam
Oto mój przepis, zapraszam 🙂
Składniki :
- 1 kg pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii
- łyżka oliwy lub oleju lnianego
- sól
- pieprz
- papryka
- szczypta pieprzu cayen
- parę ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 średnia cukinia
- dwa plastry cytryny
Przygotowanie
Pietruszkę, marchew obieramy i kroimy. Natkę i listki bazylii płuczemy pod wodą. Wstawiamy 750 ml wody i wkładamy warzywa, solimy, pieprzymy, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz oleju, pieprzu cayen i czosnku. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie zajmujemy sie naszym głównym składnikiem. Nacinamy skórkę pomidorów i wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 2 minuty, poczym obieramy pomidory ze skóry. Pomidory kroimy na pół, pozbywamy się szypułki. Tak obrobione wkładamy do naszych gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze około 6 minut. W tym czasie możemy przygotować makaron z cukinii. Myjemy cukinię, kładziemy na desce do krojenia, ja do tego użyłam noża do krojenia serów ( pięknie się nim kroi podłużne plastry). Pierwszy plaster odrzucamy, gdyż jest to sama skóra, resztę plastrów kroimy w podłużne paski.
Wracamy spowrotem do naszego kremu, przed zblendowaniem pozbywamy się z naszego wywaru, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zabieramy się do blendowania, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Po zblendowaniu dodajemy łyżkę oliwy / oleju, szczyptę pieprzu cayen i rozgnieciony przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogien / moc i tak gotujemy jeszcze 3 minuty.
Wracamy do makaronu, tak przygotowaną cukinie wkładamy do wrzątku wraz z dwoma plastrami cytryny. Dzięki tej cytrynie cukinia zachowa swój kolor. Nasz cukiniowy makaraon gotujemy 4 minuty ( ja wody nie soliłam), poczym wykładamy na durszlak. Nalewamy nasz krem do talerza i na wierzch wykładamy makaron.
GOTOWE 🙂 Smacznego !!!
Bardzo ciekawa propozycja, cukinię uwielbiam, a pomidorowa to jedna z ulubionych zup.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
My też jesteśmy Fanami pomidorowej 🙂
PolubieniePolubienie
Super nazwa bloga i post, pysznie się zrobiło 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam częściej 🙂 dziękuję
PolubieniePolubienie
Super nazwa bloga ! Pysznie tu jest
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję, polecam się na przyszłość. Zapraszam częściej 🙂
PolubieniePolubienie
wczorajszy rosół już czeka, żeby coś z nim zrobić 😀 dzięki za inspirację!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Proszę Bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
Brawo Matko! Udało Ci się ugotować przepyszne danie używając samych roślinnych składników 🙂 Kradnę przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję Ci bardzo to duży komplemet dla mnie. Cały czas się uczę. Ty mnie zainspirowałaś 🙂
PolubieniePolubienie
Połączenie cukinii i pomidorów wydaje mi się ciekawe i pasuje w sam raz na lato 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawa alternatywa na makaron, muszę przetestować.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam cukiniowy makaron (marchewkowy też) i jem go zamiast zwykłego z pesto z suszonych pomidorów oraz z mozzarellą czy fetą! Pycha!
PolubieniePolubienie
Świetne danie, uwielbiam zarówno pomidory jak i cukinię
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję Bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
no no, całkiem ciekawy przepis. Fit makaron z cukinii to super pomysł! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Aaa dziękuję bardzo, też jestem z niego zadowolona 🙂
PolubieniePolubienie
Taką zupkę bardzo lubię 🙂 pomysł z makaronem z cukinii świetny! Dzięki za przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂 to ja dziękuję za komentarz 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam cukinię w tej formie. Ja używam obieraczki do warzyw 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jakoś mi lepiej idzie z nożem do sera ;), kiedyś zaciełam się strasznie obieraczką – GAPA ze mnie 😉
PolubieniePolubienie
Pyszny przepis, gdy sie ochlodzi chetnie wyprobuje, bo teraz stawiam na grilla 🙂
PolubieniePolubienie
Na lato taka lekka wersja jest idealna 🙂 Pomysł z makaronem jest super 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawa propozycja, co prawda zupy przygotowuje w podobny sposób ale makaronu z cukinie jeszcze nie testowałam 😀 a brzmi zachęcająco😀
PolubieniePolubienie
Ja widziałam taki makaron, ale z surowej cukinii. Podobno pyszny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Z surowej oooo, ja nie widziałam :). Ja jeszcze matka karmiąca więc muszę uważać 😉 co jem 🙂
PolubieniePolubienie
Robię bardzo podobną choć nie omieszkam spróbować twojego przepisu.
PolubieniePolubienie
Wygląda przepysznie. Ja pomidorówkę lubię i tradycyjną i w formie kremu.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pomidorowa u nas częstym gościem 🙂
PolubieniePolubienie