Dzisiaj kilka słów o dobroczynnym działaniu słonecznika.
Ziarna słonecznika są skarbnicą witaminy E, która nie tylko przedłuża młodość, ma również wpływ na płodność – są zalecane zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. Ziarna słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, potocznie nazywanej witaminą płodności, gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Jej niedobór m.in. zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn. Witamina E jest także bardzo ważnym składnikem podczas ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Witamina E to także składnik 😉 młodości, zawarte w niej przeciwutleniacze działają przeciwzmarszczkowo :).
Zawarte w słoneczniku fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu LDL, co się wiąże z zapobieganiem miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Następna pożyteczna cecha to zawartość kwasu linolowego. Kwas ten ma działanie przeciwnowotworowe, może hamować powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych. Największą skuteczność kwas linolowy wykazuje w prewencji nowotworu sutka, płuc, czerniaka oraz raka jelita grubego. Osoby które skarżą się na zaparacia, powinny się zaprzyjaźnić ze słonecznikiem. Ma on wpływ na regulację układu pokarmowego, gdyż posiada sporą zawartość Błonnika.
Wartości odżywcze słonecznika (w 100 g)
Wartość energetyczna – 584 kcal
Białko ogółem – 20.78 g
Tłuszcz – 51.46 g
Węglowodany – 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
Błonnik – 8.6 g
Witaminy :
Witamina C – 1.4 mg
Tiamina – 1.480 mg
Ryboflawina – 0.355 mg
Niacyna – 8.335 mg
Witamina B6 – 1.345 mg
Kwas foliowy – 227 µg
Witamina A – 50 IU
Witamina E – 35.17 mg
Minerały:
Wapń – 78 mg
Żelazo – 5.25 mg
Magnez – 325 mg
Fosfor – 660 mg
Potas – 645 mg
Sód – 9 mg
Cynk – 5 mg
Kwasy tłuszczowe:
nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
Źródło:
USDA National Nutrient Database for Standard Reference
A o to Przepis :
Składniki:
- jedna szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka sojowego lub bez laktozy
- pół szklanki cukru brązowego albo ksylitolu
- 200 g słonecznika
- 1 łyżka kakaa
- sok z cytryny
- mleko kokosowe – pół puszki
- cukier waniliowy
- serek mascarpone
- truskawki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie pod wodą. Zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy dopóki nie wchłonie mleka. Do kaszy dodajemy brązowy cukier/ksylitol, pół puszki mleka kokosowego, kakao, sok z cytryny i cukier waniliowy. Przestudzoną kaszę blendujemy i łaczymy ze słonecznikiem. Nasza masa powinna być w miarę gęsta ( przypiminająca sernikową ). Foremki do babeczek / muffinów wykładamy papilotkami, zapełniamy masą. Babeczki bardzo nie wyrosną także zostawiamy pół centymetra od rantu foremki. Pieczemy około 35 minut w 180 ˚C. Zostawiamy aż wystygnie. Babeczki dekorujemy mascarpone, pokrojonymi truskawkami lub innym owocem. Listek mięty to taka wisienka na torcie 😉 podkręca smak bebeczki 🙂
SMACZNEGO !
U nas ostatnio słonecznik wrócił do łask, kiedyś więcej go stosowaliśmy w urozmaicaniu menu, ale później jakby uległ zapomnieniu. Zatem teraz na fali jego popularności w naszym domu, bardzo chętnie przygotujemy takie babeczki z jego udziałem. 🙂
Bookendorfina
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo się cieszę :), są zdrowe I smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają obłędnie, ja uwielbiam słonecznik i nie pomyślałam, że można z niego takie cudo zrobić.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam ten przepis 🙂 I są dobre 🙂
PolubieniePolubienie
Dzień dobry, wydaje mi się że jest błąd w treści przepisu, brak wzmianki o słoneczniku, natomiast jest mowa o orzechach nerkowca.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ma Pani rację , bo wcześniej robiłam z orzechami a syn jest uczulony I zamieniłam na słonecznik dziękuję.
PolubieniePolubienie
Mniam, kasza jaglana to jest to co lubię! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wyglądają cudnie!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kolejny przepis na jaglankę! Mmmmm…Udostępniam na swojej tablicy, bo oprócz jaglanki jestem wielką miłośniczką babeczek i muffinek 🙂 Są szybkie, smaczne i efektowne! Kocham!!! Jednak będę musiała dać zwykłe mleko 2% bo tylko takie mam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Można dodać mleko jakie się ma ;).
PolubieniePolubienie
Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci! ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bo to samo Dobro 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł na smaczną przekąskę…chętnie spróbuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja jestem łasuchem 🙂 więc lubię słodycze 😉
PolubieniePolubienie
Zjadłabym, tak smacznie wyglądają.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam wypróbować przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają pysznie 😍
PolubieniePolubienie
szybkie i ciekawe składniki 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie!
PolubieniePolubienie
Wyglądają smakowicie! Kasza jaglana należy do moich ulubionych. Można komponować przeróżne dania z nią w roli głównej. Pysznie i zdrowo 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jestem kaszożercą 😉
PolubieniePolubienie
Piękne zdjęcie, aż nabrałam na nie apetytu 🙂
PolubieniePolubienie
pięknie podane 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam słonecznik, a kasze jaglana tez chętnie. Świetny sposób na to, by rodzince troche jaglanki przemycić 🙂
PolubieniePolubienie
Pięknie przystrojone, mam słabość do takich babeczek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Te babeczki i jagielnik ciasto z kaszy jaglanej robią furorę.
PolubieniePolubienie