Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie.
Rabarbar jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Rabarbar ma w sobie dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 20 kcal w 100 g – i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię. Osoby mające problemy z nerkami lub chorujące na reumatyzm, nie powinny go nadużywać. Gdyż posiada on kwas który przekształca się w szczawian wapnia, ten odkłada się w nerkach tworząc kamienie. Ma on również właściwości przeczyszczające.
Mnie osobiście rabarbar kojarzy się z błogim dzieciństwem. Zapraszam do wypróbowania przepisu który dostałam od koleżanki.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zastawić do bezy)
RABARBAR
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoik (200 g) konfitury pożeczkowej
- 3 łyżki płatków migdałów
BEZA
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Spód ciasta : Mąki pszenną i ziemniaczaną przesiałam do miski, dodałam drobno pokrojone zimne masło. Następnie wsypałam cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiałam rękoma, powstała lekka kruszonka. Dodałam żółtka i zagniotłam szybko ciasto.
Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Ciasto można rozwałkować, ja lepiłam spód ręcznie. Zanim się piekarnik nagrzeje ( 170 stopni – góra – dół ) Ciasto w formie włożyłam do lodówki. Przed samym włożeniem do piekarnika, podziurkowałam widelcem ciasto. Piekłam przez 20 minut.
Rabarbar umyłam, osuszyłam, odciełam liście i łodygi. Rabarbar pokroiłam w kostkę na 1 cm. Włożyłam do miski, do tego wsypałam mąkę ziemniaczaną, cynamon, wymieszałam. Dodałam połowę konfitury i znowu wymieszałam.
Przygotowanie Bezy.
Białka ubiłam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawałam cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Po około 2/4 minutach dodałam mąkę ziemniaczaną i miksowałam przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarowałam resztą konfitury, wyłożyłam rabarbar, na wierzch rozłożyłam bezę, posypałam płatkami migdałów i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyłam temp. do 70 stopni i przełączyłam na (termoobieg), i suszyłam bezę około 15 minut. Wyjmujemy z pierkarnika I delektujemy się kawkowo-słodkim smakiem.
Smacznego 🙂
No i przepadłam, muszę zrobić jak najszybciej
PolubieniePolubienie
Ja już drugi będę piekła 🙂 polecam
PolubieniePolubienie
Wygląda wspaniale 🙂 Właśnie się zastanawiam, czy dostanę gdzieś rabarbar w Wietnamie. Muszę poszukać i popytać znajomych, bo z przyjemnością zjadłabym takie pyszności, jak Twoje ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
Wietnam :), jeśli Pani znajdzie coś podobnego w smaku doto rabarbaru to proszę wypróbować przepis 🙂 I podzielić się wrażeniami smakowymi.
PolubieniePolubienie
Świetny przepis wypróbuje na pewno i dam znać jak wyszło 🙂
PolubieniePolubienie
Koniecznie,proszę dać znać. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pychota! Za dzieciaka biegalo się z lodygą rabarbaru i cukrem w woreczku. To byly czasy! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie to były piękne I błogie czasy :).
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak byłam mała to nie przepadałam za nim i chyba mi tak zostało, ale w twoim wydaniu prezentuje się smakowicie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bo to nie jest takie ciasto 😉 jak zadawnych lat, jeśli lubisz np. Jabłecznik to ten placek szczerze polecam:)
PolubieniePolubienie
Zawsze się zasadzam na rabarbarowiec, ale jak sobie przypomnę to się przeważnie okazuje, że już rabarbar się skończył [facepalm]
PolubieniePolubienie
Ja już sié szykuję do upieczenia następnego , bo ten wczorajszy już rozdany 😉
PolubieniePolubienie
Rabarbar mi przypomina lato: w placku z rabarbarem mojej mamy, innym niż podałaś, a także z rabarbarem w cukrze. Twoje ciasto także wygląda smakowicie 🙂
Pozdrawiam,
Ola z Muzycznej Listy
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Rabarbar prawie wszystkim kojarzy się z czymś miłym , mamą, babcią lub dzieciństwem 🙂 pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie przepadam za rabarbarem.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szczerze ;), ja do tej pory rabarbar kojarzyłam z kompotem feeee, a to ciasto jest skandalicznie pyszne – lubię takie komentarze 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie byłam fanką rabarbaru w kompotach, ale w cieście to zupełnie coś innego 😀 Baaardzo lubię!
PolubieniePolubienie
Ojej, wiesz, co lubię! Skąd wiesz? 😉
PolubieniePolubienie
Takie pyszne ciasto a ja od wczoraj nie diecie! Chyba się popłaczę 🙂
PolubieniePolubienie
No to chyba w weekend urwę jaką młodą wiąchę rabarbaru i będę piec 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda tak smacznie, że chyba mamę poproszę żeby upiekła 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Koniecznie, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie 🙂 Chłopcy się ucieszą jak upiekę 🙂
PolubieniePolubienie
Moi byli zachwyceni 🙂
PolubieniePolubienie
ale pięknie wygląda, pewnie smakuje jeszcze lepiej 🙂 Już poczułam lato
PolubieniePolubienie
Polecam smakuje wybornie 🙂
PolubieniePolubienie
O matko! wygląda pysznie ❤
PolubieniePolubienie