Gotowanie

Marchewkowa Rozpusta ;)

To ciasto jest rewelacyjne, mój mąż i syn powiedzieli istna rozpusta ;). Zapraszam do wypróbowania przepisu, sami się Przekonajcie 🙂 !!!!!!

SKŁADNIKI CIASTO :

  • 4 jajka
  • Olej 225 ml
  • Maka peszenna 200 g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Odrobina imbiru mielonego
  • Cukier drobny 230 g
  • Starta marchew 250 g
  • Orzechy włoskie /słonecznik
  • Kawa zbożowa 80 g
  • Masło 1 łyżka ( dosmarowania blachy)
  • Bułka tarta do obsypania blachy 100g
  • Cukier puder do posypania 

KARMELIZIWANE JABŁKA :

  • jabłka kwaśne 3 szt
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Serek mascarpone 250 g
  • Chili pieprz cayenne
  • Kora cynamonu

PRZYGOTOWANIE :

Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając ( ja używałam do mieszania trzepaczki ) olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.

KARMELIZOWANE JABŁKA :
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę miódu, łyżkę masła i dokładamy 3 laski cynamonu. Następnie dodajemy sok z cytryny, jabłka pokrojone w cząstki, doprawiamy pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut.

DEKORACJA:
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone, karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).

Ciasto rozpływa się w ustach……..

Smacznego

Reklamy

14 thoughts on “Marchewkowa Rozpusta ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s