Gotowanie

JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej

Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, czesto je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Co najważniejsze kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego można ją stosować w diecie osób chorych na celiakię, a także zmagających się z niedokrwistością. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Jest mało kaloryczna i bardzo Zdrowa.

JAGIELNIK CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • jedna szklanka kaszy jaglanej
  •  3 szklanki mleka sojowego lub bez laktozy
  • pół szklanki cukru brązowego albo ksylitolu
  •  200 g orzechów nerkowca / słonecznik 
  •  Konfitura (ja użyłam z wiśni )albo tabliczka gorzkiej czekolady
  •  sok z cytryny
  • mleko kokosowe – pół puszki
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie pod wodą. Zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy dopóki nie wchłonie mleka. Do kaszy dodajemy brązowy cukier/ksylitol, pół puszki mleka kokosowego, sok z cytryny i cukier waniliowy. Przestudzoną kaszę blendujemy i łaczymy z mielonymi orzechami nerkowca. Nasza masa powinna być w miarę gęsta ( przypiminająca sernikową ). Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w 180 ˚C. Zostawiamy aż wystygnię. Jagielnik polewamy konfiturą  lub rozpuszczoną czekoladą gorzką wtedy smak jest bardziej wyrafinowany.
SMACZNEGO !

IMG_20170409_150240

Reklamy

20 thoughts on “JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej

  1. Generalnie bardzo lubię ciasta z kaszy jaglanej, bo praktycznie robią się same. Najczęściej przygotowuję szarlotkę z kaszy jaglanej (sucha kasza plus starte jabłka, do piekarnika i ciasto się samo tworzy). Lubię też „sernik z kaszy jaglanej” 🙂

    Lubię to

  2. O jakie pyszne…kasza jaglana to moja bolączka. W sensie, wiem, że jest super zdrowa, ale moja Marta za nic nie chce się do niej przekonać. Próbowałam robić czekoladową itd. i nic. Po prostu nic. A takie pyszne przepisy, jak Twój, to po prostu cuda jakieś i super pomysły na kolację i śniadanka. A tego nigdy przy dzieciach za dużo Ściskam

    Polubione przez 1 osoba

  3. Fajny pomysł. Ostatnio kasza jaglana jest modna. Właściwie to od dłuższego czasu, bo jest taka fit i zdrowa. Ja sama nie wiem, czy kocham ją czy nienawidzę 😀 Ale przyznaję, że żadnego ciasta z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s