Gotowanie

Pulpety z amarantusem owinięte cukinią w beszamelu

Nie jesteśmy Wegetarianami, nie wiem czy to źle czy dobrze. Mój 7 latek lubi mięso. Mój mąż lubi mięso, jego ojciec lubi mięso, jego dziadek i pradziadek też lubili mięso ;). Stąd moje wariacje na temat pulpetów.

 P.S. miało być DZIAD i PRADZIAD :D, mąż zrobił się jakiś wrażliwy i kazał zmienić ;).

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki
  • Trzepaczkę

Składniki:

  • Cukinia ( pokrojona w długie cienkie plastry)
  • Ser żółty ( starty np. Gouda)

Pulpety:

  • 1 jajko
  • Mięso mielone ( indyk, łopatka ) w sumie 600g
  • 1 cebula posiekana
  • Około 100 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pom.
  • 4 łyżki amarantusa lub 3 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej

    PRZYGOTOWANIE

    W średnim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię harujemy w naczyniu z zimną wodą.

    Na patelni dodajemy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Cebulę przekładamy do misieczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Z farszu formujemy pulpeciki. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. W naczyniu żaroodpornym ukladamy pulpeciki owinięte cukinią zachowując małe odstępy.

    Sos beszamelowy

    Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wlewamy powoli do naczynia tak aby sos znalazł się pomiędzy pulpetami.

    Posypujemy starym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 termoobieg) i pieczemy 30 minut. 

    SMACZNEGO 🙂

    Reklamy

    2 thoughts on “Pulpety z amarantusem owinięte cukinią w beszamelu

    Skomentuj

    Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

    Logo WordPress.com

    Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

    Zdjęcie z Twittera

    Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

    Facebook photo

    Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

    Google+ photo

    Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

    Connecting to %s