Przez ten deser nabawiłam się Kompleksów.
To były 33 urodziny mojego męża. Ja nie miałam weny do gotowania, stery w kuchni przejął mój mąż. Zaproponował gościom smaczne przekąski, sałatki. Furorę zrobił deser, jakże prosty i efektowny. Gdy podawał potrawę do stołu rodzina była pod dużym wrażeniem. Ja natomiast byłam bardzo dumna, że mam tak kreatywnego męża :).
SKŁADNIKI:
- 4 gruszki średniej wielkości
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 200 ml wody
- 100 g cukru
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
SOS CZEKOLADOWY
- 150 g kuwertury czekoladowej
- 90 ml wywaru winnego
- 1/2 łyżeczki miękkiego masła
CIASTO FRANCUSKIE
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo
LODY
- smak waniliowy lub miętowy
PRZYGOTOWANIE
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak aby pozostawał sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek ( lub małą łyżeczką) z owoców wydrążamy środek z gruszki.
Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
SOS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy.
Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 8-12 min do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika gruszki nadziewamy lodami i polewamy sosem czekoladowym.
Sposób podania tak jak na zdjęciu. Smacznego 🙂
Będziemy próbować 🙂 Zamieniając na nasze bezglutenowe i bezcukrowe składniki 🙂
PolubieniePolubienie
Wow, robi wrażenie, gratulacje dla kreatywnego męża 🙂
PolubieniePolubienie
Muszę spróbować, wygląda pysznie!
PolubieniePolubienie
zostałam kupiona tym deserem 😀 proste i na samą myśl czuję, jakie pyszne! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda pysznie! Czy wywar winny to po prostu „ugotowane” wino?:)
PolubieniePolubienie
Tak 🙂 dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie
meeega to wygląda…i pewnie tak samo dobrze smakuje 🙂 wypróbuje na pewno…niestety albo stety lubię desery :)a gruszki od mojego taty w sezonie będa idealne:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mój mąż mnie czasem w ten sposób zaskakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Proste a efektowne, super : )
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O mój słodki jeżu, na widok tej gruszki chyba otworzyłabym szeroko buzię ze zdziwienia i zachwytu, że ktoś takie cudo potrafił wyczarować! 🙂 A potem otworzyłabym buzię jeszcze raz…żeby szybko pochłonąć te pyszności 😉 hihihihhi
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Hihi to jest dzieł męża Mego :D. Ta gruszka jest przepyszna 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda genialnie, bardzo ciekawa inspiracja. Jeszcze nie miałem okazji próbować. Gruszki raczej wykorzystywałem w cieście lub jako dodatek do sałatek. Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂 wypróbować lub zainspirować się naszą gruszką 🙂
PolubieniePolubienie
brawa dla męża za kreatywność, deser banalnie niebanalny i mega smakowity. Taka gruszka będzie teraz za mną chodzić i nękać 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pochwaliłam męża 🙂
PolubieniePolubienie
Nie pomyślałabym o łączeniu gruszki z ciastem francuskim, rewelacyjnie wygląda.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 jest bardzo smaczna polecam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ale cuda! Piękne! Jadłam kiedyś gruszki na ciepło z rumem zapiekane w piekarniku. Te muszą też być pyszne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Są przepyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ ona pięknie wygląda! Jak jakiś deser z przecudnej restauracji 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na mnie też zrobiła wrażenie …. :*
PolubieniePolubienie